OPERATIVNA SPOSOBNOST VATROGASNIH JEDINICA NA VISOKOM NIVOU

 

U fabričkom krugu « HIP-Azotare » Pančevo, 16. maja 2018. godine, održana je združena vežba vatrogasnih jedinica dve susedne hemijske kompanije, koje se nalaze u južnoj industrijskoj zoni Grada Pančeva: « HIP-Azotare » Pančevo i « HIP Petrohemije » Pančevo.

 

 

Cilj ovogodišnje redovne vežbe bio je utvrđivanje realnih operativnih sposobnosti vatrogasnih jedinica dveju kompanija u uslovima nekontrolisanog izliva amonijaka, toksičnog hemijskog jedinjenja, koje se u « HIP-Azotari » Pančevo koristi kao sirovina za dobijanje azotnih mineralnih đubriva.

U tu svrhu, simuliran je iznenadni proboj amonijaka na trokrakoj slavini u pogonu Karbamid u kome se proizvodi UREA, visokokoncentrovano azotno mineralno đubrivo, vrlo cenjeno u sektoru agrarne proizvodnje.

U vežbi koja je trajala trideset minuta, vatrogasne jedinice dveju kompanija uspešno su neutralizovale amonijak i potpuno otklonile svaku opasnost po radnu i životnu sredinu kako u fabrikama južne industrjske zone, tako i u okolnim naseljima.

 

 

« Ovogodišnja vežba vatrogasnih jedinica dveju kompanija potvrdila je visok nivo obučenosti i operativnih sposobnosti vatrogasnih jedinica, kao i zavidan nivo koordinacije između zaposlenih u proizvodnim pogonima i vatrogasnih jedinica u akcidentnim industrijskim situacijama, takođe je pokazala da postoji i efikasan sistem komunikacije između svih službi dveju kompanija koje učestvuju u saniranju posledica od eventualnih hemijskih udesa », kaže Nikola Milošević, zamenik koordinatora upravljanja sistemom bezbednosti u « HIP-Azotari » Pančevo.

Milošević ukazuje da je ova vežba iskorišćšena i da se prvi put testira nova interventna oprema koja je nedavno nabavljena za potrebe vatrogasne jedinice « HIP-Azotare » Pančevo.