bajatovic_u_azotari_full

Unapred pripremljen plan reorganizacije se poštuje i realizacija investicija ide planiranim tempom, najbolje bi bilo kada bi se našao strateški partner kroz model dokapitalizacije.

U poseti “HIP Azotari “ Pančevo, 18 aprila, direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović istakao je da se Unapred pripremljeni plan reorganizacije( usvojen 2014.godine) poštuje i da investicije idu po planu. Visina investicionih ulaganja, prema UPPR, iznosi 90 miliona evra.Njihovom realizacijom biće omogućeno povećanje kapaciteta fabrike za 50 odsto, odnosno milion tona proizvoda godišnje, zatim, biće obezbedjena veća energetska efikasnost, proizvodnja po ekološkim standardima, omogućen bolji kvalitet i širi asortiman gotovih proizvoda.

Investicija u pogon KAN, vredna 10 miliona evra, jedna je od najvećih i biće završena do kraja oktobra 2016.godine.

bajatovic_u_azotari2

Bilansi Azotare su očišćeni i nema nerešenih dugova, što je, kako je rekao Bajatović, velika prednost za dolazak investitora. Razgovara se sa Nemcima, Italijanima, Mađarima, a najveće interesovanje vlada od strane ruskih partnera.

U narednih godinu i po dana očekuje se da Azotara nađe strateškog partnera ali da to bude po modelu dokapitalizacije. Centralni problem je snabdevanje gasom. Doći će vam onaj investitor koji to može sam da obezbedi ili pod uslovom da mu mi garantujemo, na duži rok snabdevanje odgovarajućim količinama i odgovarajućom cenom gasa. Tu garanciju daje strateško partnerstvo “Srbijagasa” i “Gasproma”, istakao je direktor “Srbijagasa”.

Cilj nam je da Azotara bude trajno veliki ekonomski subjekt na tržištu i da bude izvoznik, i ono najvažnije da, zahvaljujući radu Azotare možemo da zadržimo, poprilično kontrolisanim srpsko tržište veštačkim đubrivom, i da iz toga država izvlači svoju korist, budući da su uštede za našu državu, u poredjenju sa spekulacijama uvoznim djubrivom, na nivou od 40 do 70 miliona evra godišnje”,rekao je Bajatović.

Bajatović, takodje ističe, da je u skladu sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije preduzeće razdvojeno na dva privredna subjekta, odnosno da je formirano novo privredno društvo “Specijalna Luka”, gde je JP “Srbijagas”100 odsto vlasnik.

Promet “Luke” već ove godine će biti oko milion evra – kaže Miljan Đurović, zamenik diretora Azotare.’- Ona služi našoj fabrici ali i Prtrohemiji i Rafineriji, a može da pruža usluge i privatnim firmama, pa je moguće da se još poveća promet.

Ove godine planirana je proizvodnja od 250 000 tona gotovih proizvoda, sledeće 400 000 tona, a završetkom svih predviđenih investicija fabrika će moći da proizvede do milion tona svih vrsta dubriva, azotnih i kompleksnih, istakao je Miljan Đurović.

Konferenciji za novinare pirisustvovao je predsednik Nadzornog odbora Slobodan Tomović kao i predsednici sindikata.